Allergiska besvär av musikinstrument

 • Nils E Eriksson, Halmstad


 • Innehåll
  Hudallergier
  Allergiska kontakteksem
  Nickel i E-strängar och blåsinstrument
  Några fall
  Krom i fiolsträngar
  Några fall
  Exotiska träslag i musikinstrument
  Några fall
  Besvär av kolofonium från stråkar
  Några fall
  Propolisallergi på fabriker för stränginstrument
  Allergi mot parafenylendiamin i svarta föremål
  Några fall
  Andra allergen
  Ett fall
  IgE-förmedlade hudreaktioner (typ 1-reaktioner)
  Gräsallergisk klarinettist och saxofonist
  Att behandla och förebygga allergiska hudbesvär
  Astma av musikinstrument sällsynt
  Allergisk alveolit hos blåsare
  Allergisk alveolit hos trombonist och saxofonist
  Att förebygga mögelproblem med blåsinstrument
 • Hur vanligt är det med
  allergi mot musikinstrument?

  Konklusion

  Referenser

   

   

  En artikel i Läkartidningen om allergisk alveolit utlöst via blåsinstrument (Brandén 2012)

   (Eva Brandén Allergisk alveolit utlöst via blåsinstrument. Läkartidningen (7) 2012, 109: 334) fick mig att titta närmare på litteraturen om allergi med relation till musiker och musikinstrument.

   

  Musiker kan förstås som andra människor drabbas av vanliga allergier.  Det finns dessutom en del allergier som direkt är relaterade till musicerande. Av  sådana sjukdomar är allergiska eksem orsakade av kontakt med stränginstrument (som fiol, cello och gitarr), träblåsinstrument (bland annat flöjt, klarinett, saxofon) och bleckblåsinstrument (till exempel trumpet) vanligast.(Gambichler, Boms et al. 2004) Det finns även några fall av allergisk alveolit med relation till blåsinstrument beskrivna.(Cormier 2010)

   

  Hudallergier

  Allergiska kontakteksem har konstaterats såväl hos musiker som trakterar stränginstrument som hos dem som spelar blåsinstrument. De substanser som framförallt orsakat eksem är nickel, krom,
  kolofonium (naturharts), lacker. propolis (bikitt) och olika exotiska träslag.(Rimmer and
  Spielvogel 1990; Lombardi, Bottello et al. 2003; Gambichler, Boms et al. 2004; Gambichler,
  Uzun et al. 2008)

  Allergiska kontakteksem är allergier av fördröjd typ, även kallad typ IV-allergier. Diagnostik vid denna typ allergi sker med hjälp av lapptest (epikuantest), som man oftast läser av efter tre och sju dygn.

   Det förekommer även allergisk urtikaria, dvs. typ 1-allergi eller IgE-förmedlade allergi. Diagnostik
  vid sådan allergi sker med pricktest, som avläses efter 10-15 minuter och med
  IgE-analyser i blodprov.

  Allergiska kontakteksem

  Nickel i E-strängar och blåsinstrument

  Nickel är den vanligaste orsaken till allergiskt kontakteksem hos befolkningen i allmänhet. Hos strängmusiker finner man nickelallergiska eksem på fingrar och händer medan de som spelar blåsinstrument har förändringarna på läppar och hals. Friktion och värme vid spelandet kan
  liksom svett och saliv öka risken för att nickel frigörs från metallföremål.

  Till strängar på violiner och altfioler används ofta spunnen sena när
  det gäller de lägre strängarna men massivt stål för den högsta. Celli och
  kontrabasar har oftare massivt eller spunnet stål. Gitarrsträngar är också av
  stål. Det rostfria stålet är en järn-kromlegering med tillsats av bland annat nickel för att öka
  motståndskraften mot korrosion.

  .Alternativ för nickelallergiska stråkmusiker och för dem som använder akustisk gitarr kan vara strängar av guld, brons, koppar eller nylon. För den som spelar elgitarrer finns dock inte bra
  alternativ eftersom elgitarrerna vanligen för optimal funktion har nickel-lindade strängar och strängar av rostfritt stål. Blåsmusiker som drabbats av nickelallergi kan i en del fall byta till munstycken av annat material, till exempel plast.   

 

 

  

Kontakteksem
 


 Några fall
Nickelallergiska gitarrister
En 24-årig man som i fyra år haft eksem framförallt på högra handens fingrar. Han spelade gitarr dagligen. Lapptest var positivt för nickel och gitarrsträngar. Han övergick till guldsträngar och blev av med sitt eksem [7].
En 17-årig pojke med ett års anamnes på handeksem, mer uttalat på vänster än höger hand. Han hade spelat elgitarr i fem år och hans vänsterhand hade mycket mer kontakt än högerhanden med strängarna. Lapptext visade starkt positive reaktioner för nickel men också för kobolt och krom. Pojken övergick till att spela trummor och blev av med sitt eksem [8].
En 38-årig man. som spelade såväl elgitarr som akustisk gitarr. sökte för eksem på höger tumme. Lapptest var starkt positivt med nickel, kobolt och krom. Gitarrsträngarna innehöll nickel och han lyckades inte få tag på nickelfria strängar och fortsatte att ha besvär av sitt eksem [8].

Lisbeth Nordin: Flicka med flöjt

Flöjtisthaka

En 19-årig kvinna, som spelat flöjt i sex års tid utan problem, besvärades nu sedan två månader av eksem på hakan, på det område som hade kontakt med flöjten. Den var tillverkad av en silver-kopparlegering, med spår av andra metaller. Lapptest var positivt med nickel. Det visade sig att flöjten innehöll 0,067% nickel.[9]
Ibland kan instrumentet felaktigt misstänkas vara orsak till allergen. En annan flöjtist besvärades av en cheilit, som kommit och gått i flera veckor. Utredning visade att besvären inte berodde på flöjten, som man först trott, utan på allergi mot ett solskyddsmedel som hon satte på läpparna som profylax mot herpes.[10]

 

 

en Joslin: Red Hat & Trumpet

Allergi mot nickel i en bastuba

En 23-årig musikstuderande, som i barndomen hade haft astma, sökte för kliande utslag på armar och bröst sedan ett halvår tillbaka. Han spelade bastuba flera timmar dagligen.
Lapptest utfördes med dels standardpanel av allergen, dels en del extra metaller. Positiva reaktioner fick man med nickel, palladium och kobolt. Hans tuba var gjord av mässing, som inte innehåller någon av dessa metaller. Man undersökte därför stag och andra metalldelar i tuban och fann att flera av dessa innehöll nickel.. Möjligen innehöll de också palladium och kobolt. Tubaspelaren rekommenderades använda långärmade skjortor eller dylikt när han spelade och blev snabbt förbättrad. [12]
Multipel allergi hos violinist
En 25-årig yrkesviolinist hade sedan sex månader utbrott av kliande eksem på fingertopparna i vänster hand. Hon hade använt samma antika 1836 Rivolta violin i många år. Lapptester var positiva med bland annat nickelsulfat, koboltklorid, kolofonium, neomycinsulfat och formaldehyd. Testet var negativt med propolis och ett obehandlat ebenholtsträ, men positiva för spån från ebenholts i den egna fiolen. E-strängen på hennes fiol visade sig innehålla nickel. Violinisten kunde ganska enkelt undvika de antibiotika och konserveringsmedel, som hon var allergisk för, men blev fortsatt exponerad för kolofonium i stråken, nickel i E-strängen och ebenholts i greppbrädan.[13]
 


Misti Pavlov: Violin

Krom i fiolsträngar
Krom används för att garva läder; det används också i rostfritt stål, lacker, träimpregnering, rostskyddsfärg och andra färger samt vid galvanisering. I musikens värld kan det förekomma i fiol- och gitarrsträngar och orsaka allergier.

 

 

Niccolo Frangipane :Young Man with a Recorder


Blockflöjtläpp
En 70-årig man remitterades med en tvåårig historia av återkommande cheilit. Han hade spelat blockflöjt sedan ungdomen och använde fem olika blockflöjter, tillverkade av Dalbergia Melanoxylon (på engelska African Blackwood), ceder, oliv, rosenträ, och päronträ. Han hade noterat ett samband mellan musicerande och uppkomst av besvären. Lapptest visade att mannen var allergisk för Dalbergia Melanoxylon och rosenträ [18].

Träblåsarläpp av Italienskt rör
Flera rapporter finns om allergiska besvär mitt på underläppen hos träblåsare. Det rör sig i regel om cheilit orsakad av allergi mot instrumentens rörblad. Rören är i regel tillverkade av Arundo donax, italienskt rör, som hör till samma botaniska familj som gräsen. Icke-allergiska faktorer, såsom fukt och lokal irritation, kan också tänkas medverka [9, 19-21].

Hall Groat II: Clarinet

Några fall

En tioårig flicka hade i fyra månader besvärats av irritation på underläppen. Besvären hade debuterat några veckor efter det hon börjat spela klarinett. Pricktest med hennes klarinettrör var negativt medan lapptest blev positivt. När hon bytte till ett rörblad av plast försvann besvären [19].
En 32-årig man hade sedan sex månader besvärlig cheilit på underläppen. Den hade debuterat två månader tidigare, efter det att han börjat spela saxofon mera regelbundet än tidigare. Lapptest var positivt med begagnat rörblad, tillverkat av Arundo donax, men inte med nya rörblad. Besvären upphörde när han gick över till rörblad gjorda av plast [22]
En 43-årig gitarrmakare hade eksem i ansikte och på händer och underarmar. Han hade i tre års tid arbetat med rosewood, mahogny, African Blackwood, bok, valnöt, padauk, purpleheart (laburnum), gullregn och afromosia. Såväl eksem som rinit brukade vara besvärligare när han arbetade med purpleheart. Lapptest blev positivt med bland annat kolofonium, padauk och purpleheart, vilka ansågs ha samband med hans arbete. Han fick rådet att låta bli purpleheart och hans eksem förbättrades avsevärt. Han fortsatte att använda padauk, som enligt hans åsikt inte åstadkom några stora problem [23].

Cheilit

Besvär av kolofonium från stråkar

Olika växtextrakt kan inducera kontaktallergi. Ett sådant är kolofonium som utvinns ur kåda från gran och tall (familjen Pinaceae) och används industriellt i stor omfattning i olika produkter. Av musiker används det som stråkharts för att göra stråkarnas tagel strävare. Det finns många rapporter om allergiskt kontakteksem orsakat av kolofonium framförallt hos stråkmusiker. 

 Några fall

En 63-årig violinist hade i fem års tid besvärats
av eksem på vänster sida av halsen. Lapptest visade en stark reaktion på
kolofonium. Eksemet tolkades som en kombination av spelmanshals och
kolofoniumallergi Trots försök att använda så lite kolofonium som möjligt
fortsatte han att ha besvär.  (Nethercott and
Holness 1991)

En 21-årig man som i fem år
spelat cello besvärades sedan två år tillbaka av enett tortt eksem på händerna.
Lapptest blev positivt med kolofonium.(Angelini and Vena 1986)

En
28-årig violinstuderande hade eksem på halsen, vänster underkäke och vänstra
skuldran sedan 1,5 år. Hon hade noterat förvärring vid tillfällen då hon
spelade fiol hela dagar. Lapptest blev positivt med kolofonium, ebenholst,
terpentin, formaldehyd och fiolen lack. Denna patient hade alltså utvecklat ett
allergiskt kontakteksem mot flera allergenkällor i fiolen och hade inte eksem i
händerna utan istället på de hudområden som brukar drabbas av ”Spelmanshals”. (Kuner and Jappe 2004)

 

En
55-årig dragspelsreparatör hade kliande eksem på händer och nacke sedan ett år
tillbaka. Lapptest var positivt med kolofonium, OPerubalsam, samt det bivax som
han använde i sitt arbete.. Lapptest med propolis var negativt.  Det visade sig astt det bivax som han använde
innehöll små mängder kolofonium. Mannens handeksem uppstod tydligne när han
arbetade med kolofonium i bivaxet. Ansiktseksemet bedömdes bero på dels
luftburet kolofonium. från dragspel, dels handkontakter med ansiktet. (van Ketel and Bruynzeel 1992)

 

En
35-årig kvinna hade i 15 års tid besvärat av klåda i underlivet. Besvären hade
debuterat när hon började spela cello och hade varit lindrigare under somrarna
då hon inte spelade så mycket. Svaga kortisonsalvor hade varit utan effekt på
besvären. Lapptest var positivt med kolofonium men negativt med alla andra
vanliga allergen och även mot en panel av allergen som kunde misstänkas ha
betydelse vid eksem i underlivet. Patienten förbättrades snabbt när hon lät bli
att använda kolofonium.(Lewis, Gawkrodger et al. 1994)

 

Propolisallergi på fabriker för stränginstrument

Propolis, även kallat
bikitt, är en produkt från bin som bina använder för att laga sina bon. Det
innehåller bland annat hartser, balsamer, vaxer. aromatiska oljor och pollen. Propolis
används bland annat i tandkräm, munvatten, ansiktskrämer, tuggummi, och lacker.
Det finns rapporter om kontakteksem av propolis hos musiker och
instrumentmakare.

Några fall

En ung man som
arbetade med tillverkning av stränginstrument besvärades av rodnader och
svullnader i händer och ansiktet.  I
arbetet kom han i kontakt med ett propolisbaserat instrumentlack. Man utförde
lapptest med propolis och det blev starkt positivt. När han i fortsättningen
undvek kontakt med propolis var han besvärsfri.(Monti, Berti et al. 1983)

 

En 69-årig man sökte för fem års besvär av kliande
utslag på vänster öra. ögonlock, underarmar och händer. Han hade arbetat i 50
år med renovering av stränginstrument.  Dessutom
spelade han fiol på fritiden. Hans hudbesvär hade inte förbättrat av
kortisonsalvor eller antihistamintabletter.. När han spelade fiol lutade han huvudet
så att vänsterörat vilade på instrumentet. Lapptest med en del exotiska träslag
var negativ. Med kolofonium, abietinsyra och propolis fick man positiva
reaktioner. Det visade sig att mannen i sitt yrke exponerades för såväl
kolofonium som propolis. Genom förändringar i hans arbete med restaurering av
stränginstrument kunde han bli fri från denna exponering. (Lieberman,
Fogelman et al. 2002)

 

Allergi mot para-fenylendiamin i svarta föremål

Parafenylendiamin är en substans som vid
oxidering blir svart . Det används i hårfärg och förekommer även i mörkfärgade
kläder och läder. Några fall finns där färgämnet funnits i musikinstrument och
orsakat allergiska besvär

ean-Baptiste Camille Corot: Monk with a Cello

Cellisteksem
En 11-årig skolflicka hade sedan tre år tillbaka besvär av rodnad och fjällning i höger tumme, pek-och långfinger. Hon hade spelat cello i ett år när utslagen började. Flickan använde en stråke med svarta strängar och hartsade dem med kolofonium. Utslagen bättrades när hon höll upp med spelningen. Lapptest var negativt med kolofonium men positivt för parafenylendiamin. Tillverkaren bekräftade att parafenylendiamin hade använts för att färga hennes stråke. Hon förbättrades av starka kortikosteroider. Trots att hon gick över till att användaen ofärgad stråke fortsatte hennes eksem att flamma upp om hon spelade ofta [30].
En 35-årig yrkesviolinist sökte för eksem till vänster på halsen. Besvären som hade funnits i fem år hade börjat några månader efter det han börjat använda ett nytt hakstöd gjort av ebenholts. Lapptest med spån från ebenholts och några andra exotiska träslag blev negativa. Positiva reaktioner fick man däremot för parafenylendiamin och para-toluylenediamin. När kvinnan bytte till ett hakstöd av buxbom försvann eksemen. I hennes fall handlade det dock inte om allergi mot ebenholts, vilket annars förekommer, utan mot svart färg, innehållande parafenylendiamin, som tillverkaren hade använt för att förstärka svärtan i träet [31].

Andra allergen
Ett fall
Allergi mot skumgummi i trumpetväskan
En tolvårig pojke hade av och till svullnad av läpparna under perioder då han spelade kornett eller trumpet. Lapptest var positiv för tiuram (en gummikemikalie). Det visade sig att han förvarade sina instrument i en väska som var fodrad med ett skumgummimaterial. Lapptest med detta material blev positivt [32].


IgE-förmedlade hudreaktioner
 (typ 1-reaktioner)
De vanligaste sjukdomarna som förmedlas via IgE-förmedlad allergi är astma, allergiska näsbesvär (”hösnuva”) och allergiska nässelutslag. Ett par fall finns rapporterade om allergiska besvär av denna typ utlösta av kontakt med musikinstrument


Christine Karron: Saxophone Player
 


Gräsallergisk klarinettist och saxofonist
En 14-årig klarinettist som hade en känd pollenallergi och även oralt allergisyndrom (intern länk) av en del frukter (intern länk), besvärades tidvis av klåda och svullnad i underläppen minuter efter att hon spelat på sin klarinett. Symtom var mer intensiva när hon använde ett nytt rörblad. Pricktest var positivt för flera olika gräs samt olivpollen. Prick-pricktest med klarinettens rörblad var också positivt. Provokationstest med röretbladet (röret hölls mot underläppen i sex minuter) ledde till svullnad i läppen och klåda i tungan.
Rörbladet var tillverkat av Arundo donax, ett gräs.. I detta fall torde patientens tidigare gräspollenallergi spela roll. De vanliga gräsen korsreagerar med Arundo donax. Flickan rekommenderas använda rörblad av plast men hon tyckte det försämrade ljudet och hon återgick till det vanliga röret. Symtomen hölls under kontroll när hon lät bli att använda nya rörblad [33].
En 21-åring som hade spelat saxofon sedan åtta års ålder hade sedan ett år tillbaka besvärats av kliande utslag på underläppen strax efter det han spelat saxofon. Lapptest med standardallergen var negativt. Pricktest med gräs liksom ritstest med avskrap från saxofonröret blev positiva. Sannolikt rörde det sig alltså om typ I-allergi mot Arundo donax, som röret var tillverkat av. Patienten fick behandling med kortisonsalva [21].

Att behandla och förebygga allergiska hudbesvär
Behandling av allergiska kontakteksem innebär dels att undvika kontakt med de substanser som utlöst eksem, dels lokalbehandling med kortisonsalvor och fuktighetsbevarande krämer. Om det i fortsättningen inte går att undvika kontakter med de allergena substanserna kan man försöka hindra direktkontakt med hjälp av inplåstring av instrumentdelar och lämplig klädsel för musikern.

Allergisk urtikaria behandlas i första hand med antihistamintabletter.

Astma av musikinstrument sällsynt
Luftvägsallergier av IgE-typ med relation till musikinstrument tycks vara sällsynt. Teoretiskt kunde man tänka sig att hästtagel i stråkar skulle kunna avge hästallergen och utlösa symtom hos känsliga individer, men några sådana fall är inte beskrivna.

Ett fall av instrumentrelaterad astma utlöst av ebenholts finns beskrivet. Det gäller en instrumentmakare som fick astma när han slipade fiolers greppbrädor, tillverkade av ebenholts. Diagnosen bekräftades med en provokationstest, där han efter slipning av ebenholts i 20 minuter utvecklade bronkobstruktion med sänkning av FEV1 på 45%. En fördröjd reaktion sågs efter 3, 6 och 20 timmar efter testet [34].

Allergisk alveolit hos blåsare

 

 

Några fall av en helt annan allergityp vid luftvägsbesvär har noterats; allergisk alveolit.
Allergisk alveolit, som ibland kallas hypersensitivity pneumonitis i engelskspråkig text, har i ett par publicerade fall orsakats av mikroorganismer inne i blåsinstrument.
Allergisk alveolit har inte något gemensamt med sådana allergiska luftvägssjukdomar som astma och hösnuva. Det rör sig om helt olika mekanismer och symtom. Vid akut allergisk alveolit insjuknar man med kraftig frossa och hög feber. Symtom kommer 4 - 6 timmar efter exponering för det man utvecklat allergi mot. Samtidigt kan det uppträda kraftig värk i muskler och leder. Luftvägssymptom uppträder med hosta och så småningom andnöd som kan bli mycket svår. Om exponeringen upphör kan sjukdomsbilden gå över av sig självt inom något dygn. I andra fall tilltar andningssvårigheterna. Vid subakuta former av sjukdomen utvecklas symtomen under loppet av veckor, vid kroniska former under loppet av år. Patienterna drabbas då av hosta, tilltagande andnöd och viktnedgång.
I Sverige förekommer sjukdomen i framförallt tre olika former; hos lantbrukare som andas in partiklar i samband med hanteringen av fuktskadad halm, hö eller säd, som trämögelsjuka vid hantering av fuktskadad träflis eller i sågverk och slutligen som fågeluppfödarlunga hos personer som sysslar med uppfödning av duvor och burfåglar. I det fåtal fall som beskrivits hos musiker som spelar blåsinstrument har det rört sig om allergisk reaktion mot mikroorganismer inne i instrumenten. Behandling vid allergisk alveolit innebär. förutom eliminering av utlösande faktorer, per orala kortisonpreparat.

Allergisk alveolit hos trombonist och saxofonist
En 35-årig professionell trombonist hade i omkring 15 år haft torrhosta. Han hade noterat att symtomen förvärrades om han spelade mer än vanligt. Man fann på insidan av trombonen en biofilm med många olika mikroorganismer: Mycobacterium chelonae/abscessus, Fusarium sp, Stenotrophomonas maltophilia och Escherichia coli. Sedan han börjat tvätta trombonen regelbundet med 91%-ig isopropylalkohol försvann hans symtom.
Man undersökte sju andra musikers mässingsinstrument och fann mikroorganismer även i deras instrument. Man fann Mykobakterier (M abscessus subsp abscessus, M avium complex, M chelonae/abscessus, M terrae/nonchromogenicum, M intracellulare, Mycobacterium chelonae/abscessus), svampar (Fusarium sp, Candida albicans, Paecilomyces sp och Penicillium sp.) och bakterier (Agrobacterium sp, Elizabethkingia sp, Escherichia coli, Flavobacterium sp, Myroides sp, Stenotrophomonas maltophilia, och ett antal icke typade och otypbara gramnegativa stavar). Regelbunden rengöring av instrumenten med 91% isopropylalkohol verkade effektivt.[35]
En 48-årig kontorsarbetare som spelat saxofon sedan barndomen hade i fem månader besvärats av andfåddhet. Lungbiopsi liksom CT scan tydde på allergisk alveolit. Två olika mögelsvampar, Ulocladium botrytis och Phoma sp, konstaterades i saxofonen. Mannen behandlades med metylprednisolon 32 mg/d under en månad och därefter gradvis nedtrappning av dosen under en tremånadersperiod. Samtidigt började han regelbundet torka ur saxofonen efter det han spelat och göra rent instrumentet med ett desinfektionsmedel. Symtomen minskade och lungfunktionstester och röntgenförändringar förbättrades inom två månader.
Författarna undersökte också 15 saxofoner från musiker utan symtom och fann att 13 av instrumenten var koloniserade med svamp. De microorganismer som oftast förekom var Fusarium oxysporum (7/15), Fusarium sp (6/15), Penicillium sp (6/15), C albicans (4/15) och Cladosporium sphaerospermum (3/15).[36]
Eva Brandén vid lungkliniken I Gävle, som I Läkartidningen rapporterat om dessa två fall, skriver att hon själv erinrar sig två saxofonister avlidit i snabbt progredierande interstitiell lungsjukdom, där man alltså i efterhand kan misstänka att det kan ha rört sig om allergi mot mikroorganismer i instrumenten.[1]

 

Hur vanligt är det med allergi mot musikinstrument?

 

Medicinska problem, framför allt muskuloskelettala besvär från nacke, rygg och skuldror,
är vanligt hos musiker (Middlestadt and Fishbein 1988). Även hudproblem är vanliga.

I en undersökning av 49 orkestermusiker konstaterades aktuella hudproblem hos  20% (18% hos stränginstrumentalister och 27%
hos blåsare) mot 9% i en liten kontrollgrupp. Tidigare hudproblem rapporterade 32%
av stråkarna och 27% av blåsarna. Författarna ger inge detaljer om vilka typer
av hudproblem det rör sig om.(Nethercott and Holness 1991)

Av 594 musikstuderande i
Tunisien uppgav närmare 50% att de hade några dermatologiska problem, vanligast
var valkar och andra förhårdnader, som trumslagare rapporterade i betydligt
högre frekvens än strängmusiker och blåsmusiker.(Baccouche, Mokni et al. 2007)

Bland
de hudproblem som förekommer tycks allergier inte vara särskilt vanliga.I en enkätundersökning
fann man bland 412 musiker som svarat på enkäten (3120 frågeformulär hade
skickats ut till tyska musikhögskolor) att 89 (22%) hade något dermatologiskt
problem relaterat till musikinstrument och av dessa hade 17 allergiska
kontakteksem (14 stråk- och 3 blåsmusiker).(Gambichler, Uzun et al. 2008)

Bland 97 medlemmar av en
symfoniorkester i Kalifornien fanns 24 som hade några dermatologiska problem
med relation till musikinstrument men bara ett fall av allergiska besvär.(Rimmer and Spielvogel 1990)

Hos 89 turkiska yrkesmusiker
konstaterade positiva lapptester med nickel hos en violinist och en blåsare och
med kolofonium hos en violinist.(Onder, Aksakal et al. 1999)

Andra hudproblem är tydligen vanligare än allergiska. Bland icke-allergiska problem finns, när det
gäller stränginstrument, ”gitarrbröstvårta”, ”gitarrljumske”, ”cellistbröst”,
”celloknä”, ”harpistfingrar” och ”spelmanshals”. Blåsare kan ha ”klarinettistcheilit”
och ”flöjtisthaka”. Hyperhidros och störningar i salivproduktionen (för mycket
eller för lite saliv) förekommer också som musikerproblem.(Rimmer and Spielvogel 1990)

Det är oklart om astmaförekomsten skiljer sig mellan musiker och andra. En  amerikansk undersökning fann ungefär samma prevalens hos musiker som i normalbefolkningen (Fishbein et al 1988) medan andra funnit astma vara vanligare hos musiker (Cari 2001;
Thrasher and Chesky 2001; Chesky, Devroop et al. 2002).I sammanhanget kan noteras att enligt en
undersökning från Australien är det inte någon skillnad mellan strängmusiker
och blåsmusiker i fråga om astmaprevalens.(Fuhrmann, Wijsman et al. 2009)

 

Konklusion

Musik
kan ha positiva hälsoeffekter  (Jenkins 2001) och kan även minska
allergiska reaktioner (Kimata 2003).

De som utövar musik kan drabbas av en del allergiska sjukdomar orsakade av kontakt
med musikinstrument. Sådana besvär är dock betydligt mindre vanlig förekommande
än andra yrkessjukdomar som musiker kan råka ut för.  Dermatologer som utreder eksem hos musikerbör emellertid tänka på möjligheten av allergi mot något i instrumenten.

När det gäller att behandla och förebygga allergier kan man. när det gäller
allergiska kontakteksem. i en del fall byta ut den allergena komponenten i
instrumentet. I andra fall får man försöka minska kontakten med det
allergiframkallande material, dels genom att bädda in det på något sätt, dels
genom att musikern använder skyddande kläder på berörda hudområden.

 När det gäller att förebygga sjukdomar
orsakade av mikroorganismer i blåsinstrument är regelbunden rengöring av
instrumenten det centrala.